Використання російської пропагандистської машини, створення інформаційного вакууму для українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, однозначно стане ще одним питанням для міжнародного суду, сказав в ефірі телеканалу «Київ» керівник інституту інформаційної безпеки, представник політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Артем Біденко.

«Території, які окупує Росія, максимально повно включаються в її медійний ланцюжок згодовування неправдивої інформації», – сказав Біденко, наголосивши, що Росія вибудувала цілу індустрію пропаганди, в якій не проблема максимально швидко забезпечити своєю інформацією – федерального чи навіть регіонального рівня. «Вони одразу розповідають,  де народжуються діти, як пожежники завдяки путіну рятують кошеня. Люди потрапляють в інформаційний вакуум, де вони отримують виключно те, що дають федеральні чи окупаційні регіональні канали», – зазначив Біденко.

При цьому, за його словами, доступ до українських ЗМІ максимально заблокований. Можливості використання технологій обходу блоків відомі не всім, а розповсюджувати інструкції з використання VPN чи інших пристроїв – буквально загрожують життю, адже окупаційна влада може провести обшук, продивитися телефон і навіть вбити за неприйнятне для них фото чи відео.

«Одиниці, ризикуючи життям, доводять справжню інформацію, і ці люди так само є героями», – зазначив експерт.

На його переконання, машина пропаганди має свої правила, вона не зупиниться і буде постійно плодити фейки – причому такі великі, щоб люди навіть і не думали, що це все брехня. Єдине, що може зупинити цей рух – фізичне звільнення територій і реальні судові розслідування.

«Ключова мотивація (російської) пропаганди – страх. Аби населення не задавало питань. Якщо виникає питання про ядерну зброю, приміром, – закидують додатковими фейками про химічну зброю… а потім питають, може ви ще й бандерівець? Ця пропаганда всюди – люди не мають підстав навіть для сумніву. Це не СРСР  80-х років, коли всі знали про голоси Заходу. Ні. Це СРСР 40-50 років сталіна, коли жодних можливостей дізнатися альтернативної думки просто не існувало».

Разом з тим, наголосив Біденко,  рано чи пізно шлунок в росії переможе телевізор – через санкції, відхід іноземних корпорацій, сировинне ембарго.

«Це буде не завтра, але це відбудеться», – запевнив експерт.

Читайте також

Більше новин

Ми у соцмережах