Прямі переговори з бойовиками були єдиним шансом повернути тіла загиблих рейсу «МН-17». Про це розповів Володимир Гройсман. На той час політик був віце-прем’єр-міністром України та очолив Державну комісію із розслідування причин катастрофи Боїнга 777. В інтерв’ю Олесі Бацман лідер «Української Стратегії» розповів про перші дні після того, як росія збила пасажирський літак над Україною.

«Наші головні завдання тоді – потрапити на місце катастрофи, визначити жертви, зберегти докази злочину. Треба було зберегти рештки тіл, щоб потім їх можна було ідентифікувати. Але тільки туди заходять міжнародні фахівці зразу починаються мінометні обстріли», – розповів Гройсман.

Усі міжнародні організації намагались отримати доступ до тіл на території, яку тоді контролювали проросійські бойовики, однак їм це не вдавалось, – пригадує Володимир Гройсман. І тоді довелось провести телефонні переговори із ватажком терористів Пургіним. Розмову допоміг організувати Анатолій Матіос, на той час представник СБУ і Генпрокуратури. За словами Матіоса, це був єдиний шанс повернути тіла і перемовини міг провести лише Володимир Гройсман.

«І ми почали розмову, – пригадує Гройсман – Він (Пургін) категорично почав говорити: ні, це неможливо. І потім я йому сказав просто людською мовою декілька таких, мені здавалось, правильних людських слів… Я йому сказав: слухай, ти розумієш, лежать діти, там плюс 25 градусів, там жінки. Вони розкладаються, там катастрофа, невже ти Господа не боїшся?.. У мене стоять вагони, я готовий їх забрати…»

Завдяки цій розмові справа зрушилася з точки і нарешті вдалось завантажити тіла загиблих в рефрижератори. Зрештою їх перемістили до лабораторії, розгорнутої в Харкові, куди отримали доступ міжнародні спеціалісти.

Нагадаємо, Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом «MH-17», був збитий російськими бойовиками 17 липня 2014 на Донеччині. Загинули всі 298 людей, які були на борту.

Читайте також

Більше новин

Ми у соцмережах