Україна має сформувати свою стратегію розбудови вуглецевонейтральної країни і відтак увійти до вищої ліги провідних держав світу, які вважають проблеми зміни клімату викликом номер один. Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» під час Zoom-конференції зі студентами Факультету Міжнародних відносин Львівського національного університету ім. І. Франка, Українського католицького університету, а також Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

«Питання клімату виходить на пріоритет у світі. Ми – частина цього світу, – сказав Володимир Гройсман. – У нас є два варіанти. Або живемо і нічого не робимо, але тоді вже за 10 років побачимо, як самі будемо потерпати від катастроф і катаклізмів, спричинених потеплінням. Або – сформувати власну стратегію, яка наближала б нас до вуглецевонейтральної країни».

Володимир Гройсман нагадав студентам, що вже понад рік країни ЄС реалізують так звану Угоду ГрінДіл – план перетворення країн ЄС в нейтральний кліматичний регіон вже до 2050 року. За цією угодою вже до 2030 року вполовину мають бути зменшені викиди, а всі «брудні» технології – обкладені високими податками й штрафами, які стали б непрямим інструментом впливу на виробників з огляду на оновлення виробництв і технологічних процесів.

«Це означає, що буде активна система модернізації економіки, перебудова, формування відповідних секторальних стратегій, – зазначив Володимир Гройсман. – Може хтось сприймає, що боротьба за клімат погіршує життя, але це не так. Якщо не боротися (зі змінами клімату), для нас це стане викликом, який впливатиме на якість життя людей. Або ми трансформуємося і так зможемо уникнути обмежуючих заходів на нашу продукцію. Або ми втрачаємо конкурентність і відтак частину економіки».

На думку Володимира Гройсмана, стратегія вуглецевонейтральної країни передбачає поступову заміну викопного палива на відновлювальні джерела, оновлення промисловості, а також шляхи і заходи, які дозволять зберігати зайнятість і добробут людей.

Ми у соцмережах