Віднедавна Київський міський осередок політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» очолює активіст трьох майданів, один з перших і наймолодших ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС, заступник міністра молоді й спорту (2015-2019) Микола Даневич. З проблемами столиці знайомий «з перших вуст»: корінний киянин і має звання «Почесний громадянин Голосіївського району Києва». Проте діалог з людьми вважає для себе ключовим інструментом  роботи. Які плани і цілі ставить перед собою Микола Даневич – у бліц-інтерв’ю.

 

Миколо Володимировичу, Київ – рідне для вас місто. Бажання зробити його кращим і комфортнішим – зрозуміле. Але з політичної та соціально-економічної точки зору – це  надскладний регіон. Чому такий вибір напрямку партійної роботи? 

Саме тому, що це рідне місто. Я багато років працював в одному з найскладніших і водночас найперспективніших районів столиці – Голосіївському. Наша команда називала його «державою в державі», адже на відміну від інших куточків столиці, в Голосієві є все: і складна інфраструктура, і непростий ландшафт, і промислові об’єкти, якими теж треба вміти управляти. Не дивно, що на певному етапі ми стали своєрідною кузнею кадрів – не тільки для Києва, а й інших міст і містечок України. Мої колишні колеги сьогодні працюють на різних посадах – від мерів інших міст до керівників міністерських підрозділів. Тож смію стверджувати, що той управлінський досвід місцевого самоврядування, який я отримав в Голосіївській раді та адміністрації – непогана база. Її можна нарощувати і примножувати.

 

На вашу думку, «больові» точки Києва – які?

Екологія, транспорт, зв’язок, соціальний захист – забезпечення пенсіонерів, черги в дитячі садочки і школи. У місті порушені принципи інфраструктурності. Щоранку з лівого берега люди їдуть на правий берег – на роботу, за покупками, в банки, в лікарні, возять дітей в школи і садочки, а потім повертаються знову на лівий берег. Звідси затори, погані дороги і аварійні мости. А це неправильно. Принаймні школи і дитячі садочки мають бути у пішій доступності. Як це зробити? Переглянути генеральний план Києва і плани розвитку та забудови міста на користь киян. Не можна будувати лише багатоквартирні будинки, не будуючи поруч інфраструктуру для освіти і дозвілля. І це лише один приклад.

А візьмемо елементарне: ви знаєте, скільки сьогодні в Києві живе людей? З початком війни на Сході жителів столиці точно стало більше, ніж говорить офіційна статистика. І от питання: усім цим людям – і корінним і некорінним киянам, потрібні безпечний транспорт, гідні умови проживання, певні  послуги, робота, можливості для самореалізації! І місто має реагувати на ці вимоги і виклики часу.

На жаль, сьогодні питання є по кожному напрямку життєдіяльності столиці.

 

Що пропонуватиме «Українська Стратегія Гройсмана» киянам?

Напрацьовуємо Стратегію розвитку Києва, яку представимо на початку наступного року. Ми не просто будуємо якийсь план. Ми в контакті з мешканцями, у контакті з мерами інших міст. Будуємо не набір заходів, а стратегічне бачення того, як зробити Київ сучасним, європейський і комфортним. Поєднуємо і внутрішній досвід, і зарубіжні практики.

 

Що маєте на увазі під «внутрішнім» досвідом?

Безперечно Вінницю. Обласний центр 7 років поспіль очолює Всеукраїнський рейтинг комфортності життя громадян. Хіба це не індикатор успіху місцевої управлінської команди? Тим більше, що це так само команда «Української Стратегії Гройсмана». А досвід Вінниці можна поєднати з досвідом Варшави, Стамбула чи інших столиць зі схожими показниками розвитку і росту.

 

Ви в політиці вже понад 20 років. Маєте досвід співпраці з різними політичними командами. Напевно, протягом цього часу представляли їм своє бачення розвитку столиці. Нинішня співпраця з «Українською Стратегією Гройсмана» – це новий для вас етап чи можливість все ж донести свої ідеї і втілити їх у життя?

Знаєте, якось під час зустрічі з Володимиром Гройсманом я мимоволі сказав слово «проєкт», а він мене поправив: «Це не проєкт, а моє життя». Зараз це і моє життя теж. Питання ж не в самореалізації Даневича як фахівця. Моє завдання, як голови осередку, запропонувати людям певні рішення, отримати фідбек і на основі такого діалогу вийти на результат. По різних напрямках. Даневич не може бути розумнішим за киян. Але хто з киянами зараз говорить? Команда «Української Стратегії Гройсмана» – говорить!

Ми у соцмережах