Логіка найбільш успішної, за оцінками іноземних партнерів, реформи децентралізації влади в Україні полягає в тому, щоб передати на місця повноту адміністративних повноважень та фінансових можливостей, заради ефективного розвитку і формування самодостатніх громад і територій.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав засновник реформи, лідер політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

«Ідея була – віддати владу людям на місця. Ми передали кошти, передали повноваження, почали формувати самодостатні громади, – сказав Володимир Гройсман. – Але зараз я бачу намагання забрати владу з місць, змусити платити податки в центр. Я не можу з цим погодитися»

Як зазначив Володимир Гройсман, наразі постає й інше питання – передачі громадам лікарень та шкіл, але без фінансування і без належної підтримки з боку держави. Особливо болісно це відчувають громади, де обсяг доходів – невеликий.

«Моє переконання: малі місця мають отримувати в свій дохід не 60% ПДФО, а 75%. І це принципово важливо для децентралізації. Але для цього має бути політична воля. – сказав Володимир Гройсман. – Децентралізацію не спинити… Децентралізація – для українців і для сили громад… Більше влади людям – це мій пріоритет».

Ми у соцмережах