Політична партія «Українська Стратегія Гройсмана» вимагає від Кабінету Міністрів скасувати своє рішення і відмовитися від ідеї внести правки до Податкового кодексу, які фактично позбавляють місцеві бюджети суттєвого доходу – а саме 5% тютюнового акцизу з роздрібної торгівлі. Про це йдеться в заяві партії.

За пропозицією Уряду, по-перше, акцизний податок платитимуть або оптовики, або виробники, а по-друге, платежі направлятимуться в центральний, а не місцеві бюджети. Мотивація проста: роздрібні торгівці можуть ухилятися від сплати податку, адже не завжди видають фіскальний чек. При цьому, той факт, що місцеві бюджети позбудуться суттєвої статті доходів, мотивацією не вважається. Влада обіцяє розробити механізм компенсації втрат – але досі незрозуміло який і про які суми йдеться.  Між тим зрозуміло те, що цього року обсяг коштів, які місцеві бюджети отримають до кінця року від тютюнового акцизу – 2,9 млрд грн.

За інформацією з різних джерел, у тому числі Асоціації міст України, зміни до Податкового кодексу просуває один із парламентарів – лобістів тютюнового бізнесу. Але чи знають про це у вищих кабінетах Офісу президента – так само не відомо.

В «УСГ» наполягають, що  все це – зворотній до децентралізації процес. Очевидні концентрація влади в Києві і централізація бюджетних потоків. «Замість того, щоб через децентралізацію надавати людям більше повноважень, Уряд знову намагається дестабілізувати країну, централізувати владу, забираючи гроші у людей. Партія «Українська Стратегія Гройсмана» вимагає: Кабінет міністрів має відкликати своє рішення і в жодному разі не передавати до Верховної Ради проект цих змін до Податкового кодексу», – йдеться в заяві партії.

Ми у соцмережах