Український фермерський клас, який завдяки вдалим програмам Уряду Володимира Гройсмана почав своє відродження, нині переживає непрості часи. Замість посиленого захисту чинна влада  цілеспрямовано знищує фермерство – через запровадження недолугого ринку землі та планів щодо оподаткування агросектору. У недалекій перспективі такі ініціативи можуть не просто вдарити по економіці села, а й остаточно поховати агроперспективи України, як ключової країни в системі глобальної продовольчої безпеки.  Про це сказав лідер політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман під час зустрічі із фермерами Вінниччини.

Зустріч відбулася  в Шаргороді – на базі одного з місцевих фермерських господарств, яке працює на ринку понад 14 років, має 880 га орендованої землі і забезпечує роботою понад два десятки місцевих жителів. Господарство спеціалізується на рослинництві, а отже його працівники не з чуток розуміють, які «підводні» камені закладені у так званий відкритий обіг земель та проект закону №5600 щодо оподаткування, в тому числі  фермерських господарств.

«Ринок землі в цьому форматі – бомба, яку ми маємо знешкодити до 2024 року. В нинішньому вигляді, ринок землі загрожує нашій ідентичності. Та мало того, фермерів ще й добивають податками і орендною платою», – зазначив Володимир Гройсман.

Фермери погодилися, що селянин – справжній патріот України і своєї землі, здатний не просто виростити врожай, а й організувати його переробку та забезпечити продовольчу безпеку свого регіону і країни. Фермер – це представник середнього класу на селі, а отже фундамент розвитку і агросектору, і економіки країни в цілому. Дати фермеру нові можливості і перспективи означає створити реальну точку зростання ВВП.

Як це зробити? Грамотно завершити децентралізацію – передати владу і фінанси на місця, а також залучити ресурсні можливості Пенсійного фонду – виключно для українських фермерів, які працюють і працюватимуть на українській землі. Як наголосив Володимир Гройсман, об’єднати такі, здавалося б, різні сфери насправді неважко. Достатньо мати політичну волю внести зміни до Конституції України  – в частині децентралізації, повністю відмовитися від ідеї вільного продажу землі великим агрохолдингам, в тому числі з іноземним капіталом, а також запровадити справжнє «довге» і відносно дешеве кредитування для фермерів коштом Пенсійного фонду. Відтак українські селяни зможуть реально, а не номінально розпоряджатися землею, український фермер  отримає реальні, а не номінальні гроші для купівлі наділів, а український пенсіонер отримає прямі гарантії збереження своїх пенсійних накопичень і заощаджень.

«Фермери для мене – це середній клас. Якщо український фермер відчуватиме себе в добробуті – буде і сильне українське село. Буде село – збережемо нашу ідентичність, – зазначив Володимир Гройсман. –

Щиро вболіваю за здобутки фермерів. Хочу, щоб вони мали можливість довгі роки працювати, виробляти продукцію та зростати. І сплачувати справедливі податки. Запевняю, наша команда буде публічно захищати аграріїв».

Ми у соцмережах