Лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман виступає за перегляд принципів перерозподілу податків, передусім податку на доходи фізичних осіб, на користь громад, що активно розвивають локальну економіку. Про це політик сказав під час відвідання підприємства  «Еко Беррі», що працює у Городенківській об’єднаній територіальній громаді (Івано-Франківська область).

Сьогодні, 2 березня, Володимир Гройсман перебуває із робочою поїздкою на Івано-Франківщині. Його мета, серед іншого, оцінити економічний стан об’єднаних громад, які були «на передовій» процесів децентралізації влади і зараз можуть авторитетно показати результати роботи Уряду Гройсмана як ідеолога і захисника реформи місцевого самоврядування.

Городенківська громада тут є яскравим прикладом. Понад 60% дохідної частини місцевого бюджету формує саме ПДФО. Отже, від створення додаткових робочих місць виграють усі – і громада, яка отримує ресурс для соціального і інфраструктурного розвитку, і мешканці, які знаходять роботу вдома, а не в сусідніх країнах.

Підтвердженням тому є місцеве підприємство «Еко Беррі», що спеціалізується на виробництві ягід. За формою – аналог польських ягідних ферм, по суті – власне виробництво високоякісної продукції (понад 60 тонн на день) і стабільна робота для 200 працівників.

Проте через недолуго проведений адміністративно-територіальний поділ, а також відсутність належної податкової політики, підприємство не зацікавлене у розширення, а громада – не отримає додаткових доходів.

«Держава продовжила передавати повноваження для виконання місцевому самоврядуванню, але жодного разу за останні два роки не переглядаючи структуру джерельної бази доходів бюджетів місцевого самоврядування», – наголошує Володимир Гройсман. На його переконання – це неправильна позиція.

Цю думку підтримує і член політичної ради “УСГ” Олександр Саєнко. “До завершення децентралізації, у нас 60% ПДФО передавалися в громади, а 15% лишали районам. Тепер громади є по всій території країни, але ті 15% ПДФО з ліквідованих районів вони так і не отримали. Натомість навантаження на бюджети громад, передусім соціальне, лише зросло. Черговий нелогічний крок чинної влади, який вимагає негайного виправлення”, – зауважив Саєнко

Ми у соцмережах