Передати владу людям – перший і головний пріоритет команди “Української стратегії Гройсмана”. І це не просто гасло – це працюючий і ефективний механізм зміни регіонів і країни в цілому.

Про це сказав лідер політичної партії “Українська Стратегія Гройсмана” Володимир Гройсман під час відвідання Печеніжинської об’єднаної громади, що на Івано-Франківщині. Сьогодні, 2 вересня, лідер “УСГ” перебуває в області з робочою поїздкою.

Печеніжин – це історична місцевість – батьківщина Олекси Довбуша і давній центр нафтової промисловості Галичини. Зараз це одна з перших ОТГ – сформована ще в 2015 році.  Тут проживають 19 тис людей.

Завдяки швидкому об’єднанню, громада отримала 24 млн грн інфраструктурної субвенції, започаткованої Урядом Гройсмана, а також змогла увійти, як самостійна одиниця, до програм Державного фонду регіонального розвитку та низки грантових ініціатив. Як результат, в громаді реалізовані понад 50 різних проектів – деякі з нуля. Як наприклад, модульний спортзал Марківської гімназії та пришкільний дитячий садочок.

Громада також стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Громада на мільйон». Виграні гроші – 1 млн грн – направили на будівництво кооперативу «Файний», який спеціалізується на вирощуванні ягід.

“Ми дуже швидко зорієнтувалися щодо об’єднання, порозумілися самі і знайшли підтримку на рівні Уряду, – говорить Ігор Довірак, голова селищної ради Печеніжина. Він показав Володимиру Гройсману “родзинки” громади. І одразу ж звернув увагу: зараз можливості, які громада мала, скорочуються. Інфраструктурну субвенцію скасували, а фінансування, приміром, дошкільних закладів – відповідальність виключно місцевого самоврядування. І це було б логічно, якби центральна влада залишала на місяцях гроші – як це було ще 2-3 роки тому.  Сьогодні, наголошують жителі Печеніжина, відповідальності щодня додають, а можливості – скорочують. Це зовсім не сприяє розвитку і не додає впевненості.

“Децентралізацію потрібно завершити, але правильно і в інтересах громад”, – наголосив Володимир Гройсман

Ми у соцмережах