В умовах суцільного гальмування реформи децентралізації найбільше страждають малі громади, які, по суті, залишилися сам-на-сам з усіма своїми проблемами. І ці  проблеми можуть бути невеликі за потрібними сумами грошей, але вони завжди є великими за своїм значенням для громадян. Про це під час круглого столу «Реформа адміністративно-територіального устрою на Прикарпатті: виклики та перспективи розвитку територіальних громад» сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман. Він 2-3 вересня перебуває на Івано-Франківщині.

«Все зроблю для того, щоб невеликі громади отримали свій ресурс. Бо проблеми у них більші – по значенню, не по сумі», – сказав лідер партії.

Його підтримали учасники круглого столу – голови громад Івано-Франківської області. Під час розмови виявилося, що лише за два останні роки система управління на місцях настільки розбалансувалася, що це загрожує фундаментальними для регіонів проблемами. Серед них – неможливість надання медичних послуг на вторинці, загроза вільного здобуття середньої освіти, неможливість утримання інфраструктури через дороговизну енергоносіїв. Окрема тема – розподілення дорожніх податків, субвенцій, фінансове планування на рівні громад і на рівні центральної влади, розподілення фінансування на дороги й інфраструктуру

Учасники круглого столу погодилися, що ключовою причиною більшості питань є некомпетентність центральної влади, рішеннями якої на місця «спускаються» вимоги, завдання і відповідальність, а серйозні ресурси – для утримання шкіл чи лікарень – «зникають по дорозі».

«Прикро чути те, що чую, – зазначив Володимир Гройсман. – Пройшло два роки і настільки все розбалансувати, розвалити і посіяти більше запитань ніж відповідей… Це повернення до 2014 року».

Він підкреслив, що за реформу треба поборотися. І «Українська Стратегія» готова за це взятися. «Як тільки у нас з’явиться можливість впливати на рішення Парламенту ми зробимо дві речі: зупинимо продаж землі, в його нинішньому вигляді, і повністю перебалансуємо бюджет – в бік посилення можливостей громад. Мова, передусім, про зростання частки ПДФО в бюджеті на рівні 75%. А далі – виправляти помилки і відновлювати правильний шлях впровадження реформи».

Ми у соцмережах