Україна має не просто приєднатися до Європейського Союзу та НАТО, а стати активним учасником європейських і світових процесів. Це зробить сильними не тільки нашу державу, а й весь континент, якому очевидно бракує лідерства в багатьох аспектах.  Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман під час пленарної сесії «Перспективи відносин між Україною та ЄС на найближчі роки», проведеної в рамках 30-го, ювілейного, Економічного Форуму в м. Карпач (Польща).

Форум є найбільшим подібним зібранням Східної Європи. Цього року тут працюють понад 3 тис. учасників з різних країн і міжнародних організацій. Форум триватиме три дні і за цей час відбудеться близько сотні дискусій на різну тематику. Важливо, що представники «Української Стратегії» є учасниками кількох дискусійних панелей та багатосторонніх зустрічей, передусім тих, що присвячені  Україні.

Як зазначив Володимир Гройсман, такий формат діалогу – на рівних – відповідає партійним цілям «УСГ», адже вони базуються не тільки на ціннісному виборі – він прописаний в Конституції України і є непорушним для кожного громадянина, а й на конкретній роботі, яка дозволить перетворити Україну на достойного учасника ліги розвинених демократичних країн світу, на повноцінного учасника ЄС.

«Українській владі треба розуміти внутрішній порядок денний. Потрібно зробити все, щоб всі частини Угоди про Асоціацію з ЄС були виконані – шляхом прийняття і імплементації українського законодавства. Україна має робити сильні кроки щодо встановлення верховенства права, установлення свободи слова і розбудови сильних інституцій, – зазначив Володимир Гройсман. – Але яким буде наше майбутнє залежить від нас – нашого лідерства, нашої відповідальності і сміливості. Сьогодні відбувається боротьба двох світів – демократичного, до якого ми належимо,  і автократичного, а це  Китай, Росія, Білорусь, яка особливо нас вразила нещодавніми жорстокими вироками політичним опонентам тамтешнього авторитарного режиму».

Від цих реалій не можна відмахуватися чи не помічати їх. Не можна з одного боку відзначати прогрес українських реформ і водночас не давати жодного позитивного сигналу великій державі, яка по суті на передовій захисту демократичних цінностей. Це слабкість. А вона неприпустима в умовах гібридної війни – військової, енергетичної, інформаційної. Мрія Росії – не тільки поневолити Україну, а й роз’єднати Європу. І Кремль в цьому питанні не нехтує жодним інструментом. А що отримує у відповідь? М’які санкції і політичний піар? Сила відповіді має бути адекватною силі агресії, впевнений Володимир Гройсман.

«Ми бачимо достатньо великі проблеми щодо оцінок перспектив, і часових і в цілому, входження України до ЄС з боку самого ЄС. Це потребує відвертої і чесної дискусії. Ми чуємо, що є певна втома від України. Але втома – це слабкість, яку проявляють, відвертаючись від проблем, які несуть загрози європейській демократії, – наголосив Володимир Гройсман. – Погодьтесь, вторгнення Росії в Україну – це відповідь авторитарного режиму  на наше прагнення бути частиною Європи, а не імперської Росії. І тепер від наших рішень залежить, яким буде майбутнє – в широкому сенсі, на всьому континенті».

Володимир Гройсман привів у приклад анексію Криму, яка є не просто захопленням території суверенної країни. Сьогодні це спроба побудови в Чорноморському басейні серйозного військового потенціалу, який загрожує країнам НАТО, а значить і країнам ЄС. Так само зовсім не комерційним є проект «Північний потік-2», який уже є інструментом впливу – поки що на газовий ринок ЄС, де штучно створено дефіцит газу. Згодом він стане інструментом впливу на уряди європейських країн.

«І от питання небезпеки. Воно тонке. Але його розуміє Польща, країни Балтії, це відчуває Україна. А  якщо повернемося назад, то ми згадаємо, що відбулося в Грузії, Молдові, – сказав Володимир Гройсман.  – Отже вже зараз потрібний чіткий сигнал щодо перспективи членства України в ЄС і НАТО. Це зробить Європу сильною і відповідальною – глобально перед світом. Треба звільнитися від рудиментів і стереотипів минулого».

Ми у соцмережах