За останній час Україна, маючи монобільшість в Парламенті та сформований Уряд, жодним чином не просунулася у питаннях імплементації Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, передусім у безпековому аспекті, і не схвалила необхідний пакет законів про наближення українського війська до стандартів НАТО, хоча інтеграція до ЄС і НАТО є глобальною метою держави, прописаною в Конституції.

Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман в ефірі телеканалу «Україна 24». Він наголосив, що очевидною зараз є необхідність потужної модернізації війська. Мова, перш за все, про оборонні технології й озброєння, яке є зброєю стримування, а не нападу. Проте переговорна позиція України в цьому питанні слабка – саме через відсутність виконаного «домашнього завдання».

«Тут треба критично оцінити чинний Уряд. Вони такі коти, які не ловлять мишей. Юридично вони є, а де-факто Уряд не робить своєї роботи. Тільки по Угоді про асоціації ЄС в оборонному секторі прогрес за 2021 рік – 0%. У нас по зближенню з НАТО є перелік 5 законів, які мали бути прийняті. Маємо монобільшість в Парламенті. За 2 роки 5 законів не можуть ухвалити. Це говорить про те, що вони не розуміють своєї історичної місії, – наголосив Володимир Гройсман. – А це наше домашнє завдання. Ми маємо його виконувати і тільки потім звертатися до партнерів щодо заявок про членство в об’єднаннях. І от партнери говорять – так ви ж не виконали те, що мали виконати. І тут є слабкість в переговорному процесі».

У цьому контексті Володимир Гройсман скептично оцінив перспективи оборонних домовленостей із США. «Добре, що вони є. Але хотів би поглянути як вони будуть реалізовані», – зазначив політик.

Ми у соцмережах