Лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман запропонував в якості мотивації до щеплення проти КОВІД-19 надавати людям одноразову допомогу в розмірі 1 тис. грн.

В ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV політик наголосив, що іншого варіанту подолати пандемію, аніж провести тотальну вакцинацію – немає. Разом з тим, якщо примусова вакцинація не спрацьовує, то потрібно ввести систему додаткової мотивації щепленим.

«У нас пожежа. Люди вмирають, навантаження на систему зростає. А економіка падає. І одночасно ми бачимо приклади інших країн, бачимо, що там інша ситуація. Невеликі кошти, щоб зробити додаткову мотивацію, – зазначив Володимир Гройсман. – Немає іншого варіанту, як вакцинувати всіх. Але я б запропонував – виплатити кожному при вакцинації 1 тис. грн. Навіть запропонував би компенсацію тим, хто вакцинувався раніше».

Джерелом фінансування такої додаткової мотивації, на думку Гройсмана, міг би стати транш в 2,7 млрд дол. від Міжнародного валютного фонду. Гроші, нагадав політик, прийшли як подарунок для подолання наслідків пандемії. Отже і використати їх треба на проблеми пандемії.

За словами Гройсмана, в цьому ж «пакеті» має бути допомога людям, які можуть втратити роботу через новий локдаун – щонайменше на рівні мінімальної зарплати, а також допомога підприємствам – компенсація збитків, орендних платежів тощо.

«Далі треба негайно визначити програму вакцинації від сезонного грипу (адже сезонний грип так само чинить навантаження на систему) і максимально системно запровадити тестування в закладах освіти. Там теж треба контролювати ситуацію, – наголосив Володимир Гройсман. – І хочу звернутися до можновладців: перестаньте «умнічать», а приймайте рішення. Ми втрачаємо людей!»

Ми у соцмережах