Фракція політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» у Вінницькій обласній раді ініціювала спеціальне звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно врегулювати кризову ситуацію у місцевих бюджетах. Через зростання ціни на природний газ для бюджетних установ фінансова спроможність регіональних кошторисів суттєво звужується, і це загрожує подальшому розвитку територій.

Звернення було розглянуте під час пленарного засідання і підтримано більшістю голосів депутатів облради, повідомив на своїй сторінці у Facebook голова облради В’ячеслав Соколовий.  

«Відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій територіальних громад продовжує зростати. Це ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень. Держава активно передає повноваження місцевому самоврядуванню, проте жодного разу не було переглянуто структуру бази доходів місцевих бюджетів, – зазначив голова облради – Особливу увагу ми звернули на потенційне підняття тарифів для населення – при нинішньому рівні життя та доходів в Україні це неприпустимо!»

Серед вимог, які озвучили депутати, такі: не допустити підняття тарифів на централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання для населення, передбачити відповідну компенсацію підприємствам теплокомуненерго, ухвалити необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону, зокрема забезпечення теплом шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо.

«Невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад», – йдеться у депутатському зверненні.

Як  наголосив Соколовий, депутати облради також надіслали листи своїм колегам в інші обласні ради з пропозицією спільного звернення до Кабміну для захисту бюджетів громад від неминучого тарифного спустошення.  

Ми у соцмережах