Чому за рік цукор подорожчав на 92%? Що має зробити Уряд, щоб запобігти катастрофі в українській цукровій промисловості? Пояснює на своїй сторінці у Фейсбуці голова Чернігівської обласної організації партії “Українська стратегія Гройсмана”, голова Чернігівської ОДА (2019-2020 рр.) Андрій Прокопенко. Нижче подаємо його текст без змін

Сьогодні на ринку на Масанах купив кілограм цукру за 31,50. Середня споживча ціна цукру в Україні у вересні була 28,69 гривень. А рік тому – у вересні 2020 року в середньому він коштував 14,94 гривень. За рік цукор подорожчав майже вдвічі. Це офіційні дані Держстату. Чому так?

Андрій Прокопенко: Цукор подорожчав за рік на 92%. Що далі?

Цукрова промисловість – традиційно була однією з найстаріших та найважливіших галузей промисловості, в свій час стала одним з локомотивів індустріальної революції в Україні. До 1914 року її продукція була однією з головних позицій експорту.

Ще недавно Україна мала 192 цукрові заводи, які здатні були забезпечити виробництво цукру обсягом 6 млн. т. Такий рівень розвитку галузі забезпечував для країни одне з чільних місць серед країн-експортерів цукру, і для економіки України галузь мала стратегічне значення.

Станом на сьогодні в Україні працює 28 цукрових заводів. Обсяги цукроваріння у нас лише скорочуються, країна втрачає позиції у світових рейтингах виробників. І це не дивно, враховуючи відсутність державної промислової політики.

Що далі?

Подальші ж перспективи взагалі катастрофічні. Для цьогорічного сезону цукроваріння українським заводам потрібно закупити не менше 300 мільйонів кубів природного газу. Асоціація “Укрцукор” зазначає – через ріст цін на блакитне паливо частина підприємств не зможе організувати виробництво, а сільгоспвиробники, які вклали в це кошти, зазнають значних збитків.

За даними Асоціації – цукровики перебувають на межі нерентабельності. Фермери витрачають понад 42 тис. грн на гектар посіву цукрових буряків. При середній врожайності 48 т/га та ціні 1,2 тис. грн/т буряків, їх вирощування не є рентабельним.

Які рішення потрібні?

Для збереження національної цукрової промисловості підприємці пропонують передбачити в Держбюджеті дотацію для виробників цукрових буряків у розмірі 150 грн/т. Сума цієї дотації розраховуватиметься пропорційно обсягу проданої сировини. Тобто, виробник цукрових буряків здійснивши операцію з продажу сировини подає Мінагрополітики заяву з даними про обсяг заготовленої продукції в тонах. На підставі цього МінАПК розраховує суму бюджетної дотації, яка підлягає виплаті виробнику сировини та перераховується на його рахунок органами Казначейства.

Якщо Уряд не повернеться обличчям до вітчизняної цукрової галузі це призведе до її остаточного занепаду.

 

Ми у соцмережах