Міський голова Вінниці й очільник обласного осередку політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Сергій Моргунов поділився своєю оцінкою ситуації в країні та озвучив плани щодо подальшого партійного будівництва і розвитку рідного для себе регіону.

Сергію Анатолійовичу, передам вам думки багатьох партійців з різних регіонів, людей з політичним і управлінським досвідом. На питання «чому саме Українська Стратегія», відповідають: «Бачимо, як працює Вінниця, хочемо у себе зробити так само». Ви – мер Вінниці, голова одного з найпотужніших обласних осередків. Що для вас значить така оцінка колег?      

Це приємно. Але це ж не мені особисто. Це робота команди. Один в полі не воїн. На прикладі Вінниці ми просто показали, що наявність стратегії розвитку громади, визначення чітких пріоритетів, наявність професійної і патріотичної команди – дають результат. Лідерство не важко здобути, набагато тяжче його утримати. Якщо ми говоримо про комфортність життя в місті, то за результатами опитування Інституту IRI у Вінниці ми вже 7 років поспіль утримуємо таке лідерство. А це непросто, адже ми живемо в конкурентному світі.

Думаю, що наше завдання – нашої політичної партії – сформувати такі потужні команди в кожному регіоні. Важливо, щоб люди були віддані, патріотичні і професійні. А тим досвідом, який маємо у Вінниці, готові ділитися з усіма партійцями «Української Стратегії Гройсмана».

Нещодавно у Вінниці відбувся Innovation Day – це такий новий формат діалогу «влада – бізнес – інновації». Ви потроху втілюєте свою мету зробити Вінницю містом не тільки ідей, а  й інновацій?

Для нас це «червона лінія» усієї нашої діяльності. Усе, що ми робимо в місті – це інновації. Від установлення помаранчевих фігурок на пішохідних переходах до введення комплексної системи безпеки міста. Причому, такі наші нововведення легко транспонуються на інші громади.

А щодо ініціативи Innovation Day, то це приклад спільної роботи бізнесу – місцевого і міжнародного – і місцевих органів влади. Він проводився вперше, але думаємо перевести цей досвід на регулярну основу.

Торкнемося розвитку обласного осередку і подальшого партійного будівництва. Які ставите перед собою цілі? 

Зараз регулярно проводимо партійні зібрання в різних громадах Вінниччини, відкриваємо осередки, запрошуємо людей до лав партії.  За рік тільки по Вінницькій області вже є 1300 членів партії. Важливо, що це ініціатива людей – вони хочуть приєднатися до нашої команди і разом розбудовувати свої громади. Люди довіряють нашому лідеру – Володимиру Гройсману, вони бачать, як іде розбудова Вінниці. І вони самі кажуть: «хочемо у вашій команді реалізовувати всі плани щодо комфортності життя громад». Це кропітка робота, але мені, як голові обласного осередку, важливо, щоб члени нашої партії мали тісний зв’язок з людьми на місцях.

Ми готуємося до парламентської кампанії 2023 року, йдемо до людей і розповідаємо, що саме при наявності потужної команди в стінах Парламенту ми зможемо говорити про продовження реформ, які розпочав наш лідер, ініціювати розвиток країни.

Ви сьогодні представляєте з одного боку партію і можете обговорювати ситуацію в країні з цих позицій. А з іншого – ви міський голова, який має не тільки називати проблеми, а й щодня шукати рішення. На Ваш погляд, які сьогодні загалом по Україні «больові точки»?

У нас немає розвитку. Є тільки проблеми. Делегованих повноважень більшає, а фінансового ресурсу немає. Приклад – КОВІД. НСЗУ – яка представляє державу – має профінансувати в повному обсязі потреби медзакладів у засобах захисту, медикаментах, а також надбавки медперсоналу. Але реальне співвідношення фінансування: з державного бюджету – 33%, а решта – місцевий бюджет. Тобто – повноваження держави, але фінансуються вони місцевим коштом. Це виклик! Для Вінниці – цілком конкретний:  131 млн по минулому року. І не будемо ж забувати, що у нас є критична інфраструктура, має ходити транспорт, починається зараз опалювальний сезон – має бути тепло в оселях, школах, закладах охорони здоров’я тощо. А ще ж є необхідність розвитку територій, а не просто проїдання грошей.

Можливостей, які були в 2016-2018 роках, на жаль немає. Зате маємо спад промислового виробництва, загальне економічне просідання. Звісно, всі скажуть – це КОВІД. Але він вже два роки, і ситуація не покращується.

Нам необхідно забезпечити всі сфери життєдіяльності міста, а ресурсу недостатньо. Мало того, його ще й намагаються забрати. Приміром, обіцяна компенсація різниці в тарифах, заявлена в Меморандумі між НАК «Нафтогаз України», Урядом і органами місцевого самоврядування, залишається поки що на рівні документу. Ціна на газ, між тим, змінюється щодня.

Думаю, головна проблема у відсутності стратегії. І це не просто слово. Це має бути серйозний програмний документ, над яким попрацюють професіонали, врахують всі чинники, думки і пропозиції наших західних партнерів. Впевнений, що саме Гройсман (лідер «УСГ») міг би сконсолідувати всіх зацікавлених осіб, виробити такий документ і в оперативному порядку вирішувати виклики, які стоять перед нашою країною.

Ми у соцмережах