На черговій сесії Вінницької облради голова фракції «Українська стратегія Гройсмана» Олександр Хом’як зачитав звернення до Верховної Ради та Кабміну з приводу спроб маніпуляцій із землею сільгосппризначення. Від центральної влади вимагають «вжити заходів», аби передбачити механізми, що унеможливлять «здійснення різних маніпуляцій із землями сільськогосподарського призначення і їх незаконного відчуження».

Звернення стало результатом гучного скандалу зі студентами різних закладів, які майже одночасно звернулись до Іванівської сільської ради задля виділення із земель резерву по 2 га, хоча заявники жодного стосунку до місцевої громади не мають, про це повідомляє видання “NaПарижі”. Отримавши відмову, студенти пішли до суду, який став на їхній бік… Сільський голова Іванова Михайло Кулик зазначив, що деякі з «позивачів» зізнались, що є підставними особами, а за участь у «сірій» схемі приватизації землі наймачі обіцяли по 500 гривень.

У сесійній залі О.Хом’як зазначив, що «зміни у законодавстві щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення дали громадам більше прав розпоряджатися землями і одночасно, на жаль, активізували дії з боку окремих суб’єктів господарювання та громадян, які загрожують захопленням земель громад».

«Після впровадження ринку землі, збільшилося кількість звернень громадян до органів місцевого самоврядування з клопотаннями про одержання безоплатно у власність земельних ділянок, переважно для ведення особистого селянського господарства  у розмірі 2 га, що передбачено Земельним кодексом України. Прикро констатувати, але зміни у законодавстві дали поштовх і для активізації дій незаконного характеру з боку окремих суб’єктів господарювання та громадян», – зазначив він.

Депутат наголосив, що нині «існують різні сценарії захоплення земель».

«Останнім часом на Вінниччині неодноразова фіксувались факти, коли особи, які мають доступ до інформації про вільні земельні ділянки, а також можливість вплинути на процедуру відведення цих ділянок, реалізують корупційні схеми з метою відчуження майна державної та комунальної власності», – зауважив очільник фракції.

Він зазначив, що під час реалізації однієї з найпоширеніших «схем» залучаються підставні особи (або використовують паспортні дані), від імені яких, відповідно до статті 118 Земельного кодексу, подається заява про безоплатне отримання земельної ділянки для ведення селянського господарства, садівництва, дачного будівництва тощо.

«Надалі з метою отримання прибутку виведені земельні ділянки перепродають, що ускладнює, або й, взагалі, унеможливлює повернення їх громаді, адже покупці є добросовісними набувачами майна. За такою «схемою» сьогодні намагаються захопити землі в Іванівській територіальній громаді», – підкреслив О.Хом’як.

Голова фракції наголосив, що «через недосконалість земельного законодавства оскарження рішень органів місцевого самоврядування про відмову наданні земельних ділянок у судових інстанціях, як правило, вирішується на користь заявників та, як наслідок, призводить до передачі права власності на земельні ділянки комунальної власності у власність громадян». Тому громади втрачають тисячі гектарів землі, які мають працювати на їх розвиток, а наразі стають предметом наживи організаторів «сірих» схем.

«Ринок землі у форматі, який зараз впроваджується, несе величезну кількість ризиків і матиме катастрофічні наслідки для країни. Вінницька область, як регіон з потужним агропромисловим потенціалом, може втратити від цього чи не найбільше», – нагадав депутат.

Тому, йдеться у зверненні, фракція вимагає від парламенту та уряду «невідкладно вжити заходів щодо врегулювання ситуації, яка склалася у сфері земельних відносин, передбачивши механізми і процедури, які унеможливлять здійснення різних маніпуляцій  із землями сільськогосподарського призначення і їх незаконного відчуження».

Ми у соцмережах