Справа про напад керівництва державного «Укрексімбанку» на журналістів програми «Схеми», яка наразі перебуває на стадії розслідування, має дійти до суду. Але суспільство має зрозуміти: це не тільки напад на свободу слова і не тільки приклад вибіркового права, коли винні не переслідуються належним чином, а й спроба заговорити причину, через яку виникла подібна ситуація. Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» сказав представник політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Вадим Черниш.   

За його словами, кожен банк має етичні правила поведінки, які є складовою загальної репутації закладу. І це особливо стосується банку, який веде експортно-імпортні операції. В «Укрексімбанку», де одного з фігурантів нападу поновили на посаді й повернули під оплески співробітників, репутаційні ризики не прораховують.

«В цій справі є кілька аспектів – юридичний і моральний. Щодо юридичної відповідальності – вона є дисциплінарна і кримінальна. «Укрексімбанк» мав застосувати дисциплінарну відповідальність (проти нападників на журналістів) аж до звільнення. Щобільше, цей крок не пов’язаний з розслідуванням кримінальної справи (на рівні правоохоронних органів), – зазначив Черниш. – Щодо моральної сторони. Якщо подивитися на загальний контекст, то ми маємо зараз на прицілі телеканали, своєрідне відношення до роботи журналістів. Це говорить про загальну атмосферу, яка несе загрозу свободі слова. І що ми бачимо у справі «Укрексіму»? Дисциплінарної відповідальності не понесли – і це вже відповідь. Щодо кримінальної – подивимося. Думаю, громадськості та журналістам треба бути тут більш активними».

При цьому, за словами Черниша, важливим і фактично забутим є й ще один аспект справи – прихований.

«А що  збурило керівників банку вчинити напад? Було поставлене незручне питання – про ймовірне кредитування людей, які пов’язані із бізнесом на окупованих територіях. І це зараз не досліджується! Тобто – димова завіса затіняє те, на що варто було б дати відповідь також», – наголосив політик.

 

 

Ми у соцмережах