Команда «Української Стратегії Гройсмана» розширюється новими партійцями і новими регіонами. Нещодавно Сумський обласний осередок політичної партії очолила молода вчена, одна з наймолодших в країні докторів наук, завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін та судочинства Сумського державного університету Ольга Бондаренко. Її спеціалізація – корупція в органах влади і просвітницька правова робота серед молоді. Наскільки це важливо і затребувано – в бліц-інтерв’ю.

 

Ольго Сергіївно, у свої 30 років ви відомий юрист, фахівець у галузі визначення і протидії корупції. Чому обрали саме таку спеціальність?

Тема актуальна завжди. Якщо досліджувати навіть античні джерела, уже тоді корупція була. І з нею намагалися боротися. Вона є й зараз. Це явище – багатогранне, а тема глибинна і багатоаспектна. Пишучи докторську дисертацію, ми з моїми науковими керівниками були змушені суттєво скорочувати кількість сторінок – не змогли все вмістити. Вийшли із ситуації  так: відмовилися від уніфікованого підходу, коли є визначення явища і прописаний набір заходів, як йому запобігти. Ми ж намагалися віднайти саме те, що можна адаптувати в кожній конкретній сфері, такі собі точкові заходи, які затребувані в кожній окремій галузі. Це, звісно, складніше, але це перший крок до того, щоб в принципі на рівні правової науки відходити від практики визначення «загальних заходів», які можна або не можна виконувати і заявляти, ми боремося з корупцією чи ні.

 

Корупція – «вічна» тема для України. Ми постійно чуємо від партнерів про необхідність боротьби з корупцією і чуємо від влади, що ми її таки намагаємося перемогти. На ваш погляд, хто і що перемагає?

Знаєте, я класичний вчений, але не сухий теоретик. Завжди намагаюся без декларативності зробити щось реальне і дієве. Корупція – це справді актуальна тема для України. Фундаментальна проблема. Але всі заходи, які вживаються, щоб її подолати, суто декларативні. Ми змінюємо законодавство, вводимо санкції, вживаємо якихось запобіжних заходів – як, наприклад, електронне декларування, але! У свідомості наших громадян укорінена думка про те, що корупція – це не так і погано, якщо «у мене все добре».

Я впевнена: ефективність боротьби з корупцією – не тільки в суворому законодавстві чи покаранні, як наприклад смертна кара в Китаї. Вона ще й у глибокій просвітницькій роботі – починаючи зі школи, а краще з дитячого садочку. Вона – у зміні свідомості батьків, які мають своїм прикладом демонструвати, що корупція – це зло. Якщо не допомогти людям змінити свідомість, не запропонувати їм освітні програми, курси, тренінги, вони так і будуть переходити дорогу на червоне світло чи купувати підробні сертифікати про вакцинацію, наражаючи тим самим на пряму небезпеку і себе, і лікарів, і людей поруч.

 

Але це ж масштабні речі – їх має хтось розробляти, впроваджувати…

Звісно. Але погодьтеся, правова освіта – це ж не просто словосполучення. Та правова освіта, яку я бачу зараз – це проблема. До нас приходять студенти першого курсу, вони не розуміють куди вони прийшли і навіщо. Вони не знають, як себе правильно поводити в правових відносинах, як спілкуватися з держслужбовцями. Рівень правової освіти і культури зараз вкрай низький! Але найстрашніше – це багатьох влаштовує.

 

Чи потребує ця проблема нового рівня дискусій – на рівні політиків і політичних партій?

Однозначно! Я, між іншим, вже намагалася співпрацювати з різними політичними силами саме з проблематики правової освіти і освіченості, але…

 

Гідну відповідь на свої ідеї знайшли саме в «Українській Стратегії»?     

Позиції і цілі «Української Стратегії» і особисто Володимира Гройсмана мені дуже імпонують. Я слідкую за його діяльністю ще з часів студентства. Він фахівець, він не голослівний, він не робить гучних заяв, натомість розуміється на управлінських процесах. Мої цінності, мої ідеї і бачення знаходять відгук саме в його команді.  Ми говоримо однією мовою, обмінюємося досвідом і разом будуємо шлях змін в країні.

 

Ви очолюєте обласний осередок партії. Чим будете опікуватися саме в регіональному контексті?

Все тією ж правовою культурою і просвітницькою роботою серед молоді – у більш прикладному аспекті. Приклад. Зараз Сумщина в «червоній зоні», відсоток вакцинованих дуже низький. Хтось боїться, хтось не знає повної інформації, хтось елементарно не хоче й питати. Тож з колегами думаємо, як мотивувати людей, вести з ними просвітницьку роботу. Або інша тема. Міський транспорт. Для Сум вкрай актуально. У нас він один з найдорожчих по Україні. Натомість критеріям безпеки чи доцільності маршрутів не відповідає. Потрібні рішення. Будемо їх опрацьовувати.

Окремо веду і буду продовжувати роботу в питаннях навчання і підвищення кваліфікації студентів та викладачів з антикорупційної тематики та моніторингу дій органів влади на предмет саме корупційних ризиків.

Ми у соцмережах