Поточна міграційна криза на білорусько-польському кордоні посилюється і представляє реальну, а не формальну загрозу для України. Про це в ефірі «Радіо Трек» (Рівне) сказав представник політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана», міністр з питань тимчасово окупованих територій (2016-2019) – Вадим Черниш.

«Міграційна криза – це реальна загроза для України. На кордоні 16 тис. людей, усі вони прибули, умовно кажучи, «на запрошення Лукашенка». Усі вони із зон бойових дій, і там точно є люди з бойовим досвідом. Вони ніби хочуть змінити місце проживання, але які їхні реальні цілі?», – сказав Черниш.

Він наголосив, що в разі, якщо ці люди прорвуться в Україну, Україна їх має утримувати – за певними правилами, процедурами і механізмами. Це вимагатиме великих коштів і це точно нестиме безпекові ризики для жителів наших прикордонних областей і політичні ризики щодо нашого безвізу з ЄС.

«Що треба було робити? Готуватися не сьогодні, а пів року тому. У липні ми відправили гуманітарну допомогу у вигляді колючого дроту в Литву. Хіба чинна влада не розуміла, якщо у Литви є проблеми, то вони можуть торкнутися і нас? Хіба зараз не зрозуміло, що річка, по якій проходить кордон між Білоруссю і Україною взимку має властивість замерзати – і це так само шлях прорватися в Україну! – відзначив Черниш. – Прогноз, координація обміну інформацією і підготовка ресурсів мали проходити не вчора і не позавчора. Із загрозами треба діяти чітко – мати план реагування, а не робити вигляд, що нічого не відбувається».

 

Ми у соцмережах