Україні потрібно вже зараз думати про перехід на трирічну старшу профільну школу – за прикладом європейських країн – оскільки такий формат навчання дає можливості або здобути прикладну професію, або свідомо обрати напрямок вищої освіти. Про це в ефірі програми LIVELVIV на телеканалі «Правда ТУТ» (Львів) сказала міністр освіти і науки України (2016-2019), заступник голови політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Лілія Гриневич.

Вона відзначила, що сьогодні точиться багато чуток і нісенітниць з цього приводу – мовляв, закриють 10-11 класи. «Не закриють, – запевнила Гриневич. – Але чому потрібна саме трирічна, а не нинішня дворічна, старша школа?  По-перше, це той вік – до 18 років, коли людина дозріває і може зробити усвідомлений вибір, а викладачі встигають їй дати весь пакет компетентностей: знань, умінь, навичок і цінностей».

Окрім цього, як пояснила Гриневич, якщо дитина завершує академічний ліцей – одну з форм трирічної профільної школи – бакалаврська програма навчання у вищій школі для неї буде коротша. Або, якщо дитина завершує професійний ліцей, який так само є формою трирічної профільної школи, вона отримує першу професію. Захоче – буде навчатися далі. Не захоче – матиме перший «хліб в руках».

За її словами, ідеологія «однієї школи для всіх» – це радянське минуле без індивідуальності і прагнень кожної людини «знайти себе». «Згадайте, за щастя було потрапити до школи з поглибленим вивченням іноземної мови, але зараз всюди вивчають хоча б одну мову. І глобальне завдання – пристосувати дитину до сучасного, змінного світу»

Ми у соцмережах