Ймовірність віялових відключень електроенергії в цьому опалювальному сезоні дуже висока. І причина цьому – непідготовленість влади ані до опалювального сезону, ані до різних сценаріїв поведінки Білорусі та Росії, які вже заявили про зупинку транзиту казахстанського вугілля для України і зупинку прямого постачання білоруської електроенергії. Про це в ефірі проєкту «My.ua» сказав голова Київського обласного осередку політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Ярослав Бєлов.

За його словами, влада пропустила великий проміжок часу, не готувавшись ні до енергетичного шантажу, ні до зовнішніх потрясінь у вигляді здорожчання газу.

«Влада мала готуватися до опалювального сезону ще з квітня. Мала передбачити енергетичний тиск, мала знати, що може бути зупинка енергопостачання. Країна мала увійти в опалювальний сезон із закуплений газом і вугіллям. Ми могли заповнити під зав’язку сховища! – зазначив Бєлов. –  Але тепер  маємо ціну під 1000 доларів і питання пропускної спроможності для вугілля. Ми можемо стикнутися з реальною проблемою – у нас будуть віялові відключення. І зараз треба розуміти їх вплив на промисловість і на кінцевого споживача».

За словами Бєлова, влада весь час обіцяла і обіцяє, що нічого не станеться. «Але якщо станеться? Буде дуже важко пояснювати. Мало того, треба буде обирати: кого відключати – промисловість чи населення!» – наголосив політик.

Він звернув увагу, що вже зараз слід говорити людям і промисловцям правду – що очікується і які маємо перспективи. Адже відключення електрики можуть спровокувати різні аварії та відключення ще й тепла.

«З усіма треба говорити. Не займатися популізмом, а говорити про проблеми, – сказав Бєлов. – Вся відповідальність зараз на людях, які приймали і приймають рішення».

Ми у соцмережах