Єдиною підставою для введення в Україні воєнного стану, який суттєво обмежує права громадян і збільшує повноваження влади, є реальна, а не ефемерна зовнішня загроза. Про це в ефірі «Україна 24» сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман.

Коментуючи перспективи запровадження в Україні саме воєнного стану – у тому числі через повідомлення про скупчення російських військ на українському кордоні, він звернув увагу, що сама заява і оголошення однозначно впливатимуть на життя кожного, на економіку, ціни, управління державою.

«Я б радив владі дуже стримано до цього підходити. Воєнний стан може розглядатися тільки тоді, коли є реальна загроза вторгнення чи початку військових дій. І це має бути реалістично», – наголосив Володимир Гройсман. – Друга позиція. Якщо є підстави (для оголошення воєнного стану), має бути координація з партнерами – передусім військова координація. Це ж питання довіри. І третє! Україна це не просто назва, це держава. У ній живуть люди. Треба вийти до людей і пояснити чому і що відбувається».

Лідер «Української Стратегії Гройсмана» також звернув увагу, що згідно із законом, за яким вводиться воєнний стан, передбачені стаття в 43 пункти про збільшення повноважень влади і стаття в 24 пункти про обмеження прав громадян – у тому числі право на свободу слова.

«А це найнебезпечніше! – наголосив Володимир Гройсман. – Влада передається військовим, влада передається уряду. А у нас нині уряд, який не може з економікою розібратися».

Ми у соцмережах