Україна, яка повсякчас декларує і відстоює демократичні цінності, сьогодні має всі ризики встановлення автократії і жорсткої централізації влади, заявив лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман під час дискусії на Київському Безпековому Форумі. Захід був присвячений питанням майбутнього України і зібрав провідних політиків і науковців України, Європи і США.

Як наголосив Володимир Гройсман, чинна влада називає демократією той хаос і бардак, який відбувається в Парламенті та в Уряді, та ще й іде шляхом путінської Росії, де «галопуюча централізація влади» обрана єдино правильним вектором розвитку.

«Те, що називають демократією в Уряді і Парламенті, насправді – це бардак. Парламент не є суб’єктом законодавчої ініціативи, яка формує систему законодавства і забезпечує розвиток держави. Уряд так само втратив суб’єктність і формує безліч криз. Сьогодні мова навіть не про форму правління в Україні, а про збалансованість кожної гілки влади, – сказав Володимир Гройсман. – У нас має бути суб’єктний парламент, президент, обмежений у повноваженнях Конституцією, має бути уряд – породжений коаліцією. Цього зараз немає. У нас є ризики автократії і централізації влади».

Як наголосив Володимир Гройсман, сьогодні країні не потрібні внутрішні потрясіння, не потрібні випробування суспільства «на міцність» спробами авторитаризму. Законодавство має достатньо критеріїв і рішень для різних ситуацій – в тому числі в організації дочасних виборів, наприклад.

«Але коли я чую, що деякі автори хочуть жорстку президентську країну, готовий купити їм квиток в Москву, або в Білорусь. От вам буде жорстка країна, – сказав Володимир Гройсман. – Треба йти демократичним шляхом… В будь-яких рішеннях потрібні мудрість і державний інтерес».

Ми у соцмережах