Держава має всебічно і постійно висловлювати повагу, подяку і щирість людям, які є символами країни та стратегами  української ідентичності. А прояви «діджиталізації» не можуть і не мають заміняти елементарної людяності й вихованості. Про це в ефірі «Україна 24» сказав член політради політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана», міністр культури України (2014, 2016-2019) Євген Нищук, коментуючи скандал, що розгорівся навколо привітання з ювілеєм народного артиста України, лауреата багатьох премій і кавалера державних нагород, композитора Ігоря Поклада.

Завтра, 10 грудня митцю, на рахунку якого сотні знаних у світі музичних творів, виповнюється 80 років. Але Офіс голови держави привітав його лише листом у Вайбері, якого у телефоні Поклада, як виявилося, навіть немає. Про скандал із привітанням повідомила дружина композитора – Світлана Поклад.

«Очевидно, що людей масштабу Ігоря Дмитровича Поклада діджиталізація не повинна торкатися. Це дуже символічна і глибинна річ – особисте привітання і повага до таких людей! Хтось мав би це підказати (співробітникам Офісу президента). Я особисто, як міністр культури, в 2017 році  їздив до Ігоря Дмитровича і вручав нагороду – орден Ярослава Мудрого. Ми спілкувалися, говорили про мистецтво. Кілька хвилин з такою людною можуть багато дати! Це стратеги нашої ідентичності, вони потребують особистого привітання», – прокоментував ситуацію Нищук.

Він наголосив, що ювілеї та дні народження видатних українців – це окрема стаття протоколу чиновників високого рангу. І навіть, якщо з якихось обставин чиновник не має часу на особисте привітання – вікно можна знайти в інший день, і всі це зрозуміють. З’ясувати можна всі деталі та врахувати всі побажання – включаючи карантинні обмеження!

«Привітання – це людяна річ, і вона має бути людяною, – сказав Євген Нищук. – Я знаю, що свого часу було навіть звернення (до президента Зеленського) присвоїти звання Героя України Ігорю Покладу. Дуже слушне звернення. Але чому це не робиться? Може тому, що це так само зводиться до популізму (влади)?… Але питання навіть не в нагороді. Для таких людей, як Ігор Поклад, важливий не орден, а повага і розуміння, що держава пам’ятає і поважає його внесок. До таких людей треба йти і говорити з ними».

Ми у соцмережах