Думка про те, що на українському кордоні обстановка наразі послабилася – хибна, адже Росія буде лише посилювати нестабільність і створювати нові точки напруження. Про це в інтерв’ю журналістам сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана», прем’єр-міністр України (2016-2019) Володимир Гройсман.

«Путін постійно буде підвищувати ставки і загострювати ситуацію. Президент США і наші партнери по ЄС сьогодні це розуміють. І питання не тільки в Україні. Це питання в глобальному сенсі – з точки зору протистояння двох світів: демократичного і авторитарного», – зазначив Гройсман.

Він нагадав, що для Росії – НАТО, демократичний світ – вороги. Разом з тим, Путін боїться їхньої міці і можливостей стримування. Саме тому, важливо, щоб він зрозумів, що санкції – в разі вторгнення в Україну – будуть руйнівними: від поступової відмови від російського газу до виключення із фінансової системи SWIFT. Консолідація демократичного світу  в цьому питанні вкрай необхідна.

Окрім того, як наголосив Гройсман, в Росії мають усвідомити одну річ: Україна ніколи не буде частиною Росії. І тут ніколи не будуть сповідувати принципи, які є в Росії. «Ми проти диктатури і за свободу слова, за колективну безпеку і верховенство права. Це має усвідомити Кремль. Україна не несе загрози Росії, але визначати щось за нас – це не їхня (Кремлівська) справа», – впевнений Гройсман.

При цьому він сказав, що шлях вирішення проблеми Донбасу – політико-правовий. Але посилювати нашу переговорну позицію має сильна і забезпечена армія. «І тут я не сумніваюсь в силі наших воїнів, але маю питання до системи армійського забезпечення. Закладений на 2022 рік оборонний бюджет становить близько 130 млрд грн, а мінімальна потреба – близько 170 млрд грн. Між тим, бюджет – це питання пріоритетів. Якщо держава відносить оборону і безпеку на вторинний план, то ця влада – слабка і недалекоглядна».

Ми у соцмережах