Чинна влада, звітуючи про свої перемоги і досягнення, любить використовувати слово «вперше», але це саме слово можна використати і щодо помилок, прорахунків та глибоких криз, які сталися з країною за останні два роки. Про це в ефірі телеканалу «Віта» сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана», прем’єр-міністр України (2016-2019) Володимир Гройсман.

«Вперше Україна не підготувалася до опалювального сезону, вперше не проведено реальну індексацію пенсій, вперше мінімальна зарплата зросте всього на 200 грн, вперше за кілька років у нас така висока інфляція, вперше стільки боргів, вперше згортається децентралізація, вперше не підготовлена медицина до пандемії. Влада займається імітацією роботи», – прокоментував ситуацію в країні Гройсман.

Він наголосив, що ціна таких прорахунків – демографічна катастрофа, яка наближається. Українці помирають або змушені полишити країну. «Результатом відсутності підготовки інфраструктури до пандемії  маємо понад 90 тис. смертей. Понад 70 тис. медиків виїхали з країни, не дочекавшись достойного фінансового забезпечення від держави, – сказав Гройсман. – Зараз влада декларує, що наступного року мінімальна зарплата лікаря буде 20 тис. грн. А у мене є сумніви, що на це є гроші, бо навіть цього року медицина недофінансована на близько 80 млрд грн. Влада нерідко заявляє і обіцяє одне, а виконати це не може».

Інший приклад, за словами Гройсмана, – будівництво доріг. По суті, це продовження програми Уряду Гройсмана «Капітальний ремонт країни». Щоправда, два-три роки тому  дороги будувалися за рахунок доходів економіки, а зараз – у борг.

«Влада закредитувала «Укравтодор» на 100 млрд грн, а наступного року буде 140 млрд грн, – сказав Гройсман. – Підприємців не підтримують! Навпаки – додумалися підняти податки і вимагають в селах встановлювати касові апарати. Де? Там немає тіньової економіки, там люди в принципі ледь виживають. Безглузда політика».

Як наголошує лідер «Української Стратегії» сьогодні по країні згортаються всі важливі проєкти і реформи – включаючи фундаментальну реформу децентралізації, яка в період 2016-2019 років суттєво підвищила можливості громад. Сьогодні ресурси на місцях вичерпуються, а відповідальність лише зростає.

«Ми прийдемо і будемо це виправляти. Іншого варіанту немає. Ми маємо стратегію – що треба зробити, щоб Україна стала успішною і безпечною. Мені набридло дивитися, як Україна бореться зі своїми слабкостями. Треба ставати сильними і виводити з влади випадкових людей», – зазначив Гройсман.

Ми у соцмережах