Серйозні державні інвестиції і розвиток власного видобутку газу є наразі ледь не єдиною стратегією порятунку України і гарантування її енергетичної безпеки. Нерозуміння цього разом із провалом підготовки до опалювального сезону вже поставило Україну на межу фізичного газового дефіциту цієї зими. Про це в своїй колонці для «Дзеркала тижня» написав голова Київського обласного осередку політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Ярослав Бєлов.

За його даними, обсяг наявного палива на початок зими був на 35% меншим за аналогічний показник 2020 року – лише 16 млрд грн. При цьому темпи забору газу – на 10% вищими, в тому числі через реекспорт палива іноземними брокерами – власниками газу. Ситуація ускладнилася ще й тим, що європейські контрагенти України – постачальники палива – «притримують» його на випадок дефіциту власних енергобалансів.

«Обсяги газу, яких може потребувати Україна у випадку холодної зими, хоча й менші за європейський дефіцит, однак усе одно знадобляться Європі для забезпечення власних потреб», – відзначає Бєлов.

На його переконання, в таких умовах, вкрай проблемним виглядає забезпечення газом не тільки і не стільки побутових споживачів – населення, скільки промислових об’єктів. Для них палива – навіть по високій, ринковій ціні – може елементарно не вистачити.

«Основний удар може прийняти на себе промисловість, для якої фізично не вистачить газу, і підприємства будуть змушені простоювати до закінчення опалювального сезону. Зокрема, велику потребу в газі мають виробники азотних добрив. Далі це може спричинити каскадний ефект, — впевнений Бєлов. – Нестача газу сама по собі буде серйозним фактором нестабільності на валютному ринку та зумовить зростання цін виробників. Це змусить НБУ і надалі підвищувати облікову ставку, щоб впоратися з інфляцією… Фактично взаємопов’язаність багатьох економічних процесів може призвести до того, що мінімальна зміна лише одного параметра — рівня забезпеченості держави газом у холодний сезон, може радикально зламати тренд відновлення економіки».

Як відзначив представник «Української Стратегії Гройсмана», в короткостроковій перспективі рятівним рішенням є забезпечення запасів газу на рівні, достатньому для проходження несприятливої зими. Але в середньостроковій перспективі Україні не обійтися без перегляду енергобалансів в бік нарощування власного видобутку.

«Розвиток газових родовищ, а також реально ефективних «зелених» джерел енергії може допомогти врівноважити внутрішнє споживання та виробництво енергії, – наголошує Бєлов. – Зима 2021/2022 є ризикованою для України та Європи, — сьогодні ми балансуємо на межі між потребою в природному газі та власними запасами, доступними для споживання. У разі сильних морозів або провокацій з боку Росії, основного постачальника для європейського ринку, енергетичний баланс легко зміститься в бік дефіциту. Гарантія забезпечення потреб населення та промисловості залишається єдиним інструментом, який може запобігти початку повномасштабної не лише енергетичної, а й економічної кризи в Україні. А потреба у досягненні енергетичної незалежності на сьогодні є чи не єдиним можливим сценарієм порятунку для нашої країни».

Ми у соцмережах