Реформа освіти в Україні, яку започатковував Уряд Гройсмана, сьогодні набуває ознак «красивої обгортки» без закладених із самого початку змістів і цілей. Цю ситуацію треба негайно виправляти і йти в ногу із часом і світом, зазначила під час онлайн-зустрічі «Молодь і освіта» заступник голови політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Лілія Гриневич.

Учасниками дискусії стали понад 70 молодих партійців – студентів і науковців різних університетів Києва, Львова, Вінниці, Чернігова, Тернополя та інших міст. Їх також привітав голова партії – Володимир Гройсман, за словами якого освіта сьогодні має ключове значення для розвитку держави.

(без назви)

Молоді люди підняли цілу низку тем – від особливостей освітнього процесу для сучасного покоління дітей і підлітків до стимулів розвитку молодого підприємництва та підтримки молодих фахівців, які мають бажання йти у сферу освіти.

«Сьогодні світ приходить до розуміння, що вчитися насправді треба все життя. Причому бути готовим використовувати різні практики, різні інструменти, – відзначила Гриневич. – За рекомендаціями OECD, в 2020-2030 роки світ буде використовувати нові технологічні рішення. Ми це відчули під час пандемії, чи не так? Я впевнена, що і після карантинів будуть змішані, обернені формати навчання».

Важливо, за словами Гриневич, що зміняться цілі навчання. На перший план вийдуть цінності індивідуального та колективного добробуту – wellbeing. «Людям вже замало просто знати щось, треба вміти використовувати ці знання, а також треба мати ціннісну платформу, щоб мати змогу формувати свої ціннісні ставлення, не піддаватися на маніпуляції», – відзначила Гриневич.

За її словами, сьогодні окрім власне професійних навичок, потрібні аналітичне мислення, лідерство і здатність до соціального впливу, креативність, оригінальність, ініціативність, вміння вирішувати проблеми.

Гриневич: Запрошую молодь доєднатися до стратегічних розробок освітньої реформи

«На жаль, цього ніхто не вчить. І саме тому важливо залучати для гостьових лекцій практиків, успішних у своїх сферах людей. Людина сьогодні готується не для якоїсь праці, як наголошують, приміром, програми українських університетів, вона готується до життя, реалізації себе», – зазначила Гриневич.

Разом з тим, вона звернула увагу, що чинна влада в Україні сьогодні не має глибокого розуміння цих процесів.

«Вони розповідають, що все добре. Але як може бути добре, якщо навіть в розвинутих країнах, де технологічні можливості куди більші, відзначають проблеми  і прогалини і в освіті, як такій, і в освітніх форматах та запитах», – зазначила Гриневич і додала, що проблемою для України зараз є навіть формування освітньої субвенції для громад.

«Але я запрошую молодь брати участь у наших стратегічних сесіях, у засіданнях Стратегічного комітету «Української Стратегії Гройсмана» з питань освіти і науки. Ми будемо продовжувати наші розмови про майбутнє і презентувати ефективні рішення», – наголосила заступник голови “УСГ”

Ми у соцмережах