Реформу місцевого самоврядування, направлену на зміцнення ресурсної бази та можливостей громад, треба не тільки відновити, а й захистити – передусім заради невеликих громад, які на відміну від міст-мільйонників зберігають українську ідентичність і формують справжній успіх України. Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман під час спілкування з жителями Глибоцької територіальної громади, що на Буковині. Сьогодні, 21 грудня, лідер «УСГ» працює в Чернівецькій області.

«Ми маємо зробити все, щоб завершити децентралізацію. Успішних громад має бути вся Україна. І Україна – вона саме в невеликих громадах. Треба віддати їм борг», – сказав Гройсман.

Глибоцька громада – одна з перших сформована в листопаді 2015 року. Вона об’єднує 9 населених пунктів, тут проживають майже 20 тис. людей. Вони називають свою ОТГ «громадою проєктів», адже політика керівництва направлена на залучення мешканців до співпраці у різних сферах – бізнес, підприємництво, туризм, агросектор. Тут працює крафтова сироварня, туристичний осередок «Червонодібровська Січ», велике підприємство з виробництва тюльпанових цибулин і навіть апітерапічний центр, де лікують бджолами. У місцевому ліцеї працює сучасна лабораторія фізики та енергозбереження, а в приміщенні колишньої районної ради відкрили ІТ-академію для 40 учнів. Щоп’ятниці вони слухають лекції і проводять практичні заняття з викладачами Чернівецького національного університету ім. Федьковича.

Як відзначає голова громади Григорій Ванзуряк, завдяки децентралізації бюджет громади зріс до 182,1 млн грн. Причому дуже важливою була свого часу інфраструктурна субвенція, яка дозволила побудувати в громаді сучасний центр надання первинної медичної допомоги.

«Разом з тим, сьогодні, ми стикаємося з великими викликами. Мова про незрозумілий розподіл коштів на дороги, про велике навантаження з оплати за енергоносії. Це більше 10% бюджету – забагато», – наголошує Ванзуряк.

У свою чергу Володимир Гройсман звернув увагу: ризик повернення громад в часи «кас з виплат зарплат» знову зростає.

«Викликів надзвичайно багато. Треба захистити децентралізацію і сформувати нову систему ресурсів для малих громад. Після місцевих виборів 2020 року треба було збільшити частку ПДФО в місцевих бюджетах до 75%. Тоді б вони змогли витягти проблеми сьогодення. А так – на громади наклали відповідальність, а 80% бюджету тепер формують зарплати разом з оплатою енергоносіїв. Неприпустимо, – сказав Гройсман. – Зараз децентралізація чинній владі не потрібна. Ми бачимо, що повертається ручне керування усіма процесами в країні. Але я впевнений, що наша команда  вийде на вибори, передусім парламентські. Переконаний, що ми змінимо ситуацію».

Ми у соцмережах