Україною сьогодні управляють дилетанти, які своїми діями паплюжать зміст і цілі необхідних державі реформ – децентралізації, освіти, інфраструктури тощо. Про це в ефірі телеканалу «ТВА» (Чернівці) сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман.

На його переконання, сьогодні немає головного – системного підходу до розвитку країни. І це проглядається в усіх сферах – від будівництва доріг, фінансування якого відбувається в борг і в ручному режимі, до діалогу з місцевим самоврядуванням, який ведеться за принципом «подобається – не подобається».

«Свого часу ми, як уряд, розмовляли з мерами, головами громад на рівних – на дивлячись на посади. А сьогодні з ними розмовляють зверхньо. Їм наказують, їм розповідають: як будеш хороший – отримаєш гроші, а як ні – не отримаєш. Якийсь там депутат Верховної Ради дозволяє собі диктувати громадам, що їм робити. Це не системні рішення, це перехід в ручне управління, це знищення місцевого самоврядування», – наголосив Гройсман.

За його словами, системним було б рішення ліквідувати обласні держадміністрації, сформувати в областях на виборчій основі виконавчі комітети з усім набором виконавчих функцій. А державний контроль покласти на префектури. Далі – переглянути норми Бюджетного кодексу в бік збільшення можливостей громад і передачі їм 75% частки податку на доходи фізичних осіб. Так можна вберегти місцеві бюджети від нинішньої стагнації і перетворення в каси з виплат зарплат і оплати енергоносіїв.

«Для нашої команди  один з пріоритетів – передати владу людям. Щоб це зробити – нам треба прийти у владу. Сподіватися на чинних посадовців – марно. Вони звикли підкоряти країну і людей тиском. А це неприйнятно, – додав Гройсман. – Рішення чинної влади обходяться так дешево з точки зору якості, так дорого з точки зору грошей і так принизливо з точки зору поваги до людей».

Ми у соцмережах