Провал в підготовці до опалювального сезону, передусім в закупівлі достатніх обсягів газу по прийнятній ціні, коштуватиме українцям мільярдів гривень. У сукупності із помилковою економічною політикою це призведе до закриття підприємств, нарощування боргів, затримок по виплаті зарплат та зростання цін на продукти й товари першої необхідності. Про це в ефірі «Україна 24» сказав Прем’єр-міністр України (2016-2019), лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман.

За його словами, розповіді влади про те, що газу вистачить для населення і ТКЕ – напівправда. Для країни в цілому, передусім промисловості, газу немає. «Героїчне» утримання ціни газу на рівні 8 грн за куб, в той час, як його ринкова ціна в рази вища – так само хибне, бо веде до збитків НАК «Нафтогаз України», які в той чи інший спосіб будуть це компенсувати за рахунок платників податків.

«А як промисловість відреагує на все це? Свого часу я говорив: треба рятувати промисловість. Будь ласка, в Київській області комерційні пропозиції по газу – до 74 грн за куб в січні», – повідомив Гройсман. За його інформацією, кілька десятків підприємств  харчової і легкої промисловості вже заявили про зупинку.

«І це лише початок, – наголошує Гройсман. – А що говорить влада? Наче нічого не відбувається, якось воно вирішиться. Не вирішиться. Криза буде аукатися нам дуже довго. Ціни піднялися. І за комунальні послуги так само. Отже будуть борги, будуть збитки, будуть затримки по зарплатах, вимушені відпустки».

Як зазначив лідер «Української Стратегії Гройсмана», наступне питання – як і з чим країна вийде із зими, скільки грошей доведеться вивести з економіки щоб закупити паливо на наступні опалювальні сезони.

«Потрібен системний підхід до розвитку промисловості і енергоефективності. Він має бути суперагресивним. Має бути чіткий план і стратегія. Мають бути інвестиції, преференції… Уряд повинен визначити пріоритети. Але він вже зараз відсторонився, – сказав Володимир Гройсман. – Ціна на базові продукти харчування піднялася на 30-60%, а мінімальна зарплата – лише на 3%. Українців змушують жити впроголодь? Навіть городину намагаються оподаткувати. Це варварська антилюдська політика. Вона мене бентежить».

Ми у соцмережах