Антикорупційна політика чинної влади очевидно на паузі, і ніякі великі реформи та програми, включаючи «Велике будівництво» чи діджиталізацію, не змінюють ситуацію, яку спостерігаємо вже три роки поспіль. Так прокоментував результати оприлюдненого Індексу сприйняття корупції – 2021 (Corruption Perceptions Index — CPI) голова виконавчого комітету політичної партії «Українська Стратегія Гройсмана» Олександр Саєнко.

На своїй сторінці у Facebook він наголосив, що Україна наразі посідає 122 місце зі 180 країн, і це – «мінус» 5 позицій у порівнянні з Індексом 2020 року.

«Чому так, коли теперішня влада нібито проводить антикорупційну політику? Багато чого на паузі та навіть у регресі. Ніяке «велике будівництво», «монозакони», діджиталізація та інші реформи влади не покращили ситуацію в країні, – відзначив Саєнко. – Ми опинилися поруч з Африкою — Есватіні (Свазіленд). На 1 бал нас випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Алжир та Філіппіни».

Як наголосив Саєнко, на пониження рейтингу України вплинули рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року про звільнення від відповідальності за недостовірне декларування топпосадовців, чиновників і суддів; загальне зростання тиску на антикорупційну екосистему, у тому числі через тривалу відсутність постійних керівників в інституціях.

«Конкурс з відбору керівника САП триває понад рік й досі немає результатів», – нагадав Саєнко.

Окрім того, негативний вплив мали зміни до антимонопольного законодавства, втручання у роботу Вищого антикорупційного суду (ВАКС), а також затримка з імплементацією судової реформи.

«З пострадянських країн ми випереджаємо тільки Росію, яка опинилася на 136 місці разом із Малі, Ліберією та Анголою. Цікаво, що Білорусь – на 82 місці», – відзначив голова виконкому «УСГ».

Ми у соцмережах