Неефективна система державного управління в Україні, яку маємо сьогодні, породжує неправильні рішення, спроби монополізації влади та, як наслідок, розбрат і розрізненість, як серед політиків, так і в суспільстві. Натомість Уряд Національної Згуртованості, сформований заради цілей політичного і економічного розвитку держави, може стати основою оновлення системи управління країни.

Про це сказав лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман під час круглого столу, організованого Центром конституційного моделювання.  Учасники круглого столу торкнулися багатьох питань конституційного процесу в Україні, в тому числі способів ухвалення Основного Закону та визначення в ньому основних процедурних моментів життєдіяльності країни.

Як зазначив Володимир Гройсман, питання оновлення Конституції України сьогодні на часі – адже очевидною є її неефективність в частині дублювання функцій, перетину повноважень і повсякчасного бажання однієї з гілок влади узурпувати систему управління.

«Я впевнений, що 90% українців хочуть жити в демократичній країні. Отже, три гілки влади мать бути незалежними, має бути баланс противаг. Опозиція має отримати ключові функції контролю. Це дасть можливість всіх тримати в тонусі. А монополізація влади породжує безкарність і відсутність меж», – зазначив лідер «Української Стратегії».

Разом з тим, зміни до Конституції заради змін – недоцільний і неефективний процес. Потрібна правильна система, яка враховувала б інтереси передусім місцевого самоврядування, інтереси і очікування суспільства, а також надавала б реальні можливості захисту інтересів країни. Ця мета може згуртувати український політикум, а отже стати початком потрібних країні процесів.

«Зараз на кордонах України 140 тис. військ, не рахуючи окупаційної влади у Донецькій та Луганській областях. Надзвичайна загроза. Але в цих умовах подивіться на наших військових! Вони згуртовані – незалежно від політичних поглядів. Прості українці – записуються до лав територіальної оборони, вони згуртовані. І так само має згуртуватися Парламент і почати розмову про створення Уряду Національної Згуртованості», – впевнений Володимир Гройсман.

Ми у соцмережах