Реформа децентралізації – єдиний механізм, який дозволяє громадам формувати ту владу, якій довіряють і з якої можна «спитати», сказав голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий під час Всеукраїнського форуму «Платформа громад».

Форум відбувся в Івано-Франківську, де дві політичні сили – «Українська Стратегія» та «Платформа громад» заявили про стратегічне партнерство. І одна із ключових ідей партнерства – просування децентралізації, виправлення зроблених за два роки помилок і грамотне завершення реформи.

«Рік тому «Українська Стратегія» йшла на місцеві вибори з тезою про продовження децентралізації. Нам в області ця ідея дозволила на білому коні в’їхати на усі рівні рад, сформувати  більшість. Чому так відбулося? Тому що люди довіряють місцевій владі, а децентралізація дає можливість сформувати владу, яка їх чує. Так вони працюють спільно задля розвитку своїх територій і громад», – сказав В’ячеслав Соколовий.

Разом з тим, він наголосив, що зараз все активніше децентралізація згортається. Бюджетні можливості звужуються, а навантаження лише зростає. Що може завадити цьому процесу? Прихід до центральної влади компетентних політиків, а також формування стратегічного бачення розвитку на рівні регіонів. Прикладом такого бачення Соколовий назвав Стратегію розвитку Вінниччини-2030 – збалансованого документу змін в регіоні. Так це працює у Вінниці, так працює в області і має працювати на рівні держави, впевнений голова Вінницької облради.

Ми у соцмережах