Чинний Уряд, який півроку тому затвердив Національний план вакцинації проти КОВІД-19 і пообіцяв вакцинувати щонайменше 10 млн українців вже до кінця серпня, очевидно свої ж плани провалив. На кінець вересня кількість вакцинованих українців в рази менша за аналогічні показники в країнах Європи, Америки й Азії – отже українці знов в очікуванні чергового локдауну й обмежень, які несуть прямі економічні ризики і загрози. Саме тому назріла необхідність нових заходів, які б стимулювали вакцинацію і дозволили уникнути втрат.

Цю тезу висловив Голова правління Центру розвитку громад Чернігівської області Андрій Прокопенко у колонці для «Інтерфакс-Україна».

«У четвер по всій Україні буде запроваджено “жовтий рівень” епідеміологічної небезпеки. Як ми знаємо, минулорічний “локдаун” відчутно вдарив як по українському бізнесу, так і по місцевим бюджетам. А чи достатньо зробив Уряд, щоб запобігти новому “локдауну”?, – задався питання Прокопенко. –  Статистика наступна: на сьогодні лише 12,56% українців повністю вакциновані від коронавірусної інфекції. В той же час в Польщі 50,92%, Угорщині – 57,93%, Чехії – 55,01%. В Данії ж ще два тижні тому повністю скасували всі карантинні обмеження, адже рівень вакцинації в країні є наскільки високим (вакциновані 75% громадян), що коронавірус більше не є критичною загрозою для суспільства. Очевидно, що з реалізацією Національного плану вакцинації у Уряду є серйозні проблеми. Тож треба робити стимулюючі кроки, щоб прискорити процес вакцинації».

На переконання Прокопенка єдину на сьогодні  дієву модель запропонував днями лідер політичної партії «Українська Стратегія» Володимир Гройсман. Пропозиція Гройсмана проста: Україна отримала 2,7 млрд дол. траншу  від Міжнародного валютного фонду  – в якості допомоги у подолання наслідків пандемії. Частину цих грошей можна направили на виплату тисячі гривень кожному, хто пройде повну вакцинацію.

Як зазначив Прокопенко, така грошова стимуляція – не український винахід. Винагороди за укол запроваджені в багатьох країнах світу. «Якщо не прискорити темпи вакцинації – втрати для економіки можуть бути значно більші», – переконаний Прокопенко.

Ми у соцмережах